tiistai 29. marraskuuta 2016

Älä sano sitä ääneen

Ärsyttääkö ravintolaan sisään jonottaessa huomata, että vieressä kulkee näkymätön ohituskaista, josta baariin pääsee luikahtamaan ohitse samalla tavalla kuin mersukuski moottoritiellä ennen kaistalla edessä pönöttäviä tietyöaitoja? Tämä on itse asiassa aihe, joka on nyky-yhteiskunnassa tabu: Kaikki siitä tietää, kokee olemassaolon ja kieltää vastatessaan.

Hämeenlinnan keskustassa yläkerran herran palvontapyhättöä vastapäätä oli aikanaan yökerho Metropol, joka tasapainotti kaupungin torin jinjang-vaakaa sillä tummemmalla olemuksellaan. Kyseinen paikka on ollut tähän asti ainoa yökerho tässä kylässä, missä on ollut virallinen VIP-ovi, josta sisään pääsi avokätisimmät asiakkaat. Ovea käyttävät ihmiset olivat enemmänkin nollajoonasten ihailun kohde ja joskus vakijonosta tarttui matkaan kisakireäksi virittäytyneet neidot, jotka saivat tiettyä lisäarvoa statukseensa. Ei kukaan valittanut näistä “etuilevista” elintasojuopoista.

Elämme moniulotteisessa maassa, jossa yhtä näistä ulottuvuuksista voidaan kuvata sanalla “kilpailuyhteiskunta.” Tämänhetkinen trendi on tehdä kaikki mahdollisimman tehokkaasti, joten VIP- ja etuovi on yhdistetty yhdeksi samaksi portiksi kaikilla ravintoloilla. On siis olemassa kaksikaistainen jono, jossa toisella kaistalla olet sinä ja toinen on varattu niille toisille.

Eli jonon ohitse on mahdollista päästä, mutta sinun tulee olla VIP tai tällaiselle henkilölle ejakulaattista mielihyvää tuottava kainalokaveri. Mutta miten sinusta voi tulla yökerhon VIP? Yksinkertaista, sinun tulee olla kohtelias ja ennen kaikkea tarjoilijan ja portsarin työtä riittävän paljon arvostava. Jotta me ravintolatyöntekijöinä huomaisimme tämän, niin sinun täytyy toistuvasti tuoda tämä arvostus ilmi huomioimalla meitä. Eikö ole helppoa?

Varoituksen sana, minä olen karistanut itsestäni kahta lukuunottamatta kaikki kuolemansynnit, joten ihan turha yrittää vedota ylpeyteeni kehuskelemalla tai hieroen twerkkauksen uusimpia salaisuuksia sillä fyysisesti mahtipontisella takapuskurilla lantiotani vasten. Hesburgerin pekonihampurilaisella periaatteessa voisi päästä pitkälle, mutta olen tätä nykyä dieetillä, joten käytäntö ei kohtaa periaatetta. Voit tosin antaa sen hampparin edellä kulkevalle twerkkauksen superammattilaiselle. Joskos veren pakeneminen aivoista olisi voimakkaampaa, kun heilutteluun saadaan enemmän massaa.

Minuun ei myöskään toimi mitkään tittelit tai arvonimet. Ei se karkkiautomaattikaan pöyhistelemällä mitään anna. Minulle on herttaisen yhdentekevää, vaikka olisit kuinka korkealla Hämeenlinnan paikallispolitiikan paskakukkulalla. Tästä onkin muuten hauska tarina vuosien takaa, kun eräs kaupungin esimiesasemassa oleva veti hillittömät jengat, kun vastasin hänen titteliesittelyuhkaukseensa käsitteleväni kaikki ihmiset tasavertaisesti. Ihan turha tulla mun tontille isottelemaan, mä vedän sut samalle tasolla itseni kanssa ja vetelen ympäri korvia näennäisellä tyhmyydelläni.

Nykyään ihmiset eivät ole niin aktiivisia VIP-hakemuksensa kanssa, niin joudun usein tekemään aloitteen asiakkaan puolesta. Minä en tietämättömyydestä sakota tämän suhteen. Kerran tosin portsarin erikseen jonosta ohituskaistalle noukkima asiakas painoi verbaliikkansa torvea niin lujaa, että sisäänpääsyn sijaan ohituskaistalta kurvattiinkin varikolle loppuyöksi. Radalle ei päästy enää koko iltana. VIP:nä ja VIP prospectina sinua koskevat myös kovemmat rangaistukset samalla tavalla kuin rikollisia liivilisät käräjillä.

Ja ei, minä en eriarvoista vaan annan räätälöityä palvelua yksittäisille asiakkaille. Eräässä ravintolassa tosin oli vuosittain luettava kirjallinen ohjeistus: “Kaikki asiakkaat huomioidaan tasapuolisesti, mutta naiset ovat etusijalle.” Niinpä niin, toiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Tällaiset ohjeet ovat amatööreille. Minä huomioin jokaisen asiakkaan halut ja tarpeet yksilöllisesti ja kokoan näiden mukaan annettavan palvelupaketin. Oudosti ihmiset ei aina ymmärrä omia tarpeitaan, jolloin portsarin antama palvelu on sama kuin antaisi helmiä sioille.


Elämme vaihdantataloudessa, joten jos haluat yksilöityä palvelua, niin sinun tulee kohdella meitä ravintolatyöntekijöitä yhtä yksilöidysti. Samalla tavalla tämä koskee myös erikoispalveluja. Palvelutasomme on massojen mukaan skaalautuva, joten sinun tulee olla vain enemmistöstä positiivisesti poikkeava. Toiset jonottaa ja maksaa 2,5 euroa plus lipun hinnan. Toiset eivät.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti