sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Portsarin palkasta ja työvoimapoliittisesta tilanteesta


Aihe, mistä ei puhuta ääneen ja jonka ihmiset haluavat ensimmäisenä tietää portsareista, on heidän saama rahakorvaus työstään. Suomessa ei juuri minkään ammattikunnan edustaja puhu palkastaan: milloin pelätään kateellisten panettelua ja milloin omaa palkkaa hävetään, mutta jostain syystä kuitenkin juuri portsareiden vaikeneminen palkastaan on tulkittu suuremmaksikin salaliittoiluksi. Nykyään miltei kaikesta rahaliikenteestä joudutaan tuputtamaan kuittia ja ovilla seisovat vuokratyöfirman kautta lainatut geneeriset järjestyksenvalvojat, mistä syystä palkastakin voidaan puhua avoimemmin. Tällä viikolla saamani loukkauksen, joka oli työtarjoukseksi nimetty, takia koen vähimmäispalkasta kirjoittamisen jopa velvollisuudekseni.  

Olen aikaisemmin kertonut skenaariosta, jossa kuvailin, miksi vartiointiliikkeiden järjestyksenvalvojat eivät tule ikinä valtaamaan ravintoloiden ovia. Käytin perusteluina vartiointiliikkeiden kalliutta, heidän työntekijöiden pelkoa saada syytteitä ja asiakaspalveluhalukkuuden puutetta. Nyt korviini on kantautunut vartiointiliikkeiden sisäinen tekijä, joka vahvistaa tätä skenaariota: vartiointiliikkeillä on vaikeuksia saada vakityöntekijöitä oville.

Esimerkki portsarin saamasta keskipalkasta

Useiden mietintätaukojen, filosofisten kriisien ja yllättävien työmoraalisten arvojen löytymisen jälkeen löysin työn suorittajan löytämisen vaikeuden ja palkan väliltä loogisen syy-yhteyden: Työstä saatava korvaus on liian pieni! Tällä hetkellä järjestyksenvalvoja, joka on töissä pe-la ilta kymmenestä aamuyö neljään ja jolla on yli kymmenen vuoden työkokemus, vartiointialan keskituntipalkka kaikkine lisineen ja lomakorvauksineen on 19,65 € . Eli viikonlopulta palkkaa kyseiseltä ajalta  saa ennen veroja 235.80 € (laskelmat lopussa).

Mara:n (mm. anniskeluravintolan työntekijöiden työmarkkinajärjestö) mukaan järjestyksenvalvojan keskituntipalkka samoilla ehdoilla kuin aikaisemminkin on 19,44 €. Huomiona vielä, että tämä on täsmälleen sama palkka, mikä maksetaan baarimikolle ja jopa karaokeisännille. Tällöin viikonlopun palkka kahdelta yöltä (kuusi työtuntia per yö) on 233,28 € (laskelmat lopussa).

Tämä tuntipalkka (19,65€) maksetaan kaikille järjestyksenvalvojille oli sitten baarien ovilla seisomassa tai massatapahtumissa kollektiivisen rohkeuden voimalla muun ryhmän kanssa kulkeva JV. Miltei samaa palkkaa saa tiskin takana piilotteleva ja väljähtynyttä kaljaa hanasta laskeva työhönsä väsähtänyt tarjoilija. Hiukan pienempää tuntipalkkaa saa vartija, joka kiertää vetelemässä kauppojen takaovien kahvoja ympäri kylää. Tästä herää kysymys, joka vastaa akuuttiin pulaan baarien järjestyksenvalvojista: Miksi ihmeessä kukaan tulisi ovelle kokemaan sisään päästettyjen asiakkaiden valittamista, ulos jätettyjen asiakkaiden päälle räkimistä ja painimaan terveytensä uhalla, kun kerta saman palkan saa helpommallakin?  

Töiden eroavaisuuksista

Vertasin jo portsarin työtä baarimikon turvalliseen työhön, tapahtumajärkkäreiden harrastukseen, jossa vaaratilanteet hoidetaan naurettavalla joukkoylivoimalla sekä lukittuja talaovia hipelöivään vartijaan. Kaikilla näillä on siis miltei sama palkka, mutta työnkuvat poikkeaa huomattavasti portsarin työstä. Eniten portsarin pestillä on yhtäläisyyttä baarimikon kanssa, koska molemmissa työskennellään asiakkaiden luomassa henkisesti kuluttavassa työympäristössä. Portsarin tulee kuitenkin hallita kaikki järjestyksenvalvojan toimenkuvaan kuuluvat taidot moitteettomasti ja samassa palvella asiakkaita mallikelpoisesti. Miksi näin haastavasta työstä pitäisi maksaa saman verran kuin työstä, jossa pärjää esimerkiksi pelkillä JV-taidoilla tai niinkin haastavalla fysiologisella liikkeellä kuin oven kahvan vetämisellä?

Järjestyksenvalvoja vai portsari

Järjestyksenvalvoja, joka ei ole vielä ansainnut portsarin prenikoita, pystyy ainoastaan luomaan näennäisen turvallisuudentunteen osalle asiakkaista baarissa, tavaamaan ulko-ovella näkemänsä henkilöllisyystodistuksen ja hakemaan naulakon narikkalapun osoittamaa numeroa vastaavasta koukusta takin. Aukiselitettynä baariturvallisuuden ylläpitäminen sekä narikka- ja ovityöskentely ovat hyvin yksioikoisia töitä, mutta hommia vaikeuttaa huomattavasti asiakkaiden psykofyysinen monimuotoisuus, jossa joudutaan luovimaan “asiakas on aina oikeassa” ja “asiakas maksaa sinun palkan” -periaatteiden viitekehyksessä vertaillen yksilön ja ryhmän etuja keskenään yrittäen tehdä oikea päätös kulloisessa ongelmatilanteessa - tai ihannetapauksissa ennen ongelmia. Eli kun homma menee yhtään mutkikkaammaksi, niin paikalle tarvitaan portsaria, jotta ongelmat ratkeavat jouhevasti liikevaihtoa haittaamatta.

Portsarin työ opitaan hyvin pitkälle kisälli-periaatteella, jossa vanhemmat portsarit näyttävät esimerkkiä ja hoitavat marginaalitapaukset, joihin sovelletaan massasta poikkeavia käytänteitä. Tällä on tarkoituksena kehittää kisällien pelisilmää, minkä avulla saadaan TES:in palkkaa korkeampi korvaus työstä sekä helpotettua työtä niin, että työ vastaa siitä saatavaa korvausta. Vastavuoroisesti huonolla pelisilmällä tai sen puutteella työstä tehdään helvetin hankalaa sekä stressaavaa ja ainoat korvaukset ovat tilille syötetyt liiton vähimmäispalkkaa vastaavat numerot ja fyysisissä asiakaskohtaamisissa venäytetyt lihakset.  

Saamastani työtarjouksesta ja yllättäen löytyneestä työmoraalistani

Päivityksen alussa mainitsin loukkauksesta, joka oli naamioitu työtarjoukseksi. Minulle ehdotettiin ovihommaa viikonloppuisin, jossa keskituntipalkka olisi 15 €! Siis 76 % TES:in määrittelemästä vähimmäispalkasta. Ei kuulemma ole varaa maksaa enempää. Tämä “tarjous” on niin monella eri tavalla ja tasolla väärin, että oikein tiedä mistä aloittaisi. Ensinnäkin, työnantaja on pakotettu maksamaan vähintään TES:in mukaisen palkan suosiolla heti tai sitten myöhemmin joko liiton asianajajan allekirjoittaman kirjallisen sovitteluehdotuksen jälkeen tai korkojen kera tuomarin määräyksestä. On hyvin riskialtista peliä maksaa alempaa palkkaa työntekijöilleen, koska ainoat tämän mahdollistavat tekijät ovat työntekijän tietämättömyys, typeryys tai hyväntahtoisuus, jotka kaikki voivat helposti muuttua - varsinkin, kun irtisanominen lähestyy.

Toiseksi, kilpailukenttä, jossa baarit kamppailevat olemassaolostaan, on hyvin raadollinen jo sellaisenaan. Kulujen karsiminen pienentämällä työntekijöiden laillista palkkaa tekee kilpailusta epäreilua. Huomautuksena, että työskentelen tällä hetkellä yökerhossa, joka lopettaa toimintansa kuukauden lopulla tappion tuottamisen takia. Minulta ei heru yhtään empatiaa tai ymmärrystä ravintoloitsijalle, joka on kilpaillut sääntöjä noudattamatta ja siten syönyt ravintoloitsijoiden, jotka pelaavat sääntöjen mukaan, toimeentuloa. Jos ei ole varaa maksaa TES:in mukaista palkkaa, niin sitten on myyntiä lisättävä, menoja karsittava tai lyötävä lappu luukulle, eikä yrittää tekohengittää paskaa omistajan itsetuntoa kohottavaa liiketoimintamalliaan orjatyöllä vääristäen kilpailua.

Yhteenveto

Portsarin työstä on maksettava TES:in vähimmäispalkkaa suurempi korvaus - tavalla tai toisella. Keskiluokan asiakaskunnassa on varaa edes jossain määrin jättää tippiä, millä keskipalkkaa saa korotettua omalla ammattitaidollaan, mutta nuoriso- ja alebaareissa asiakkailla on korkeintaan varaa maksaa juomansa happy hour -aikaan, joten portsarin ammattitaidolla ei asiakkaasta saa irti senttejäkään, vaikka sitä ravistelisi ylösalaisin. Tällöin baarinomistajan pitää maksaa korkeampaa palkkaa. Kuten olen jo kertonut kuulleeni, niin halvempia vaihtoehtoja, järjestyksenvalvojia, on vaikea saada töihin johtuen työn raskaudesta ja työstä saatavaan korvaukseen, jolloin ainoana vaihtoehtona on palkata portsari.

Saamaani tarjoukseen tulen antamaan vastatarjouksen kaikkine hyväksyttävine perusteluineen, mutta saatan myös hyväksyä saamani loukkauksen tietäen, että saan loput rahat ammattiliiton edustajan myötämielisellä avustuksella jälkikäteen - toivottavasti silloin korkojen kera. On vähän sellainen Win-Win-fiilis. Epäilen kuitenkin, että tämän kirjoituksen jälkeen työtarjoukseni tullaan perumaan. 

Olisin hyvilläni, jos jakaisit tätä päivitystä eteenpäin, jotta tietoisuus portsarin ammattikunnan nuorimmissa jäsenissä lisääntyisi, jotta ketään ei hanuroitaisi vähimmäispalkan suhteen. Kiitos. 

EDIT 17.4.2018 klo 9:40. Yksi lukija tarkkaavaisena huomasi virheen laskelmistani. En ole huomioinut sunnuntaiöisin yölisänkin maksettavan tuplana. Tällöin vartiointialan TES:in mukaan keskituntipalkka on 20,35 ja Maran TES:in mukaan 20,20. Kiitos Timo Koolle tarkkaavaisuudesta. 
Alla laskelmat, joiden mukaan keskipalkka on laskettu pe-la (22-04) ajalle. 

12 kommenttia:

 1. Lopetin lukemisen kun niputat tarjoilijan ja baarimestarin samaan ammatti/palkkaryhmään. Kannattaa varmaan oikeasti tutustua siihen maran tessiin kunnolla ennen kun sitä rupeaa lainailemaan.

  Mainitset myös tippien sisältyvän keskituntiansioon. Toivottavasti myös verottaja tietää tämän kohdallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivityksestä ei löydy sanaa "baarimestari" missään muodossa. Baarimikon ja tarjoilijan asetan kyllä samaan kategoriaan, koska puhekielessä ne ovat toistensa synonyymeja.

   Toiseen kommenttiisi liittyen: jos en mainitsisi tipin kuuluvan keskituntiansiooni, niin eikö silloin pidä verottajalle tätä ilmoittaa?

   Poista
  2. Totta kai pitää. Jokaisen ravintola-alalla työskentelevän kuuluu tietää että palveluraha on veron alaista tuloa. Se tuppaa vaan kovin monelta aina unohtumaan..

   Poista
  3. Tässä en muuten osaakaan nyt googlettamatta sanoa, että voiko termejä palveluraha ja tippi käyttää toistensa synonyymeinä. Kaikilta etukäteen otettava pakollinen palveluraha on myös arvolisäverollista (?), kun taas vapaaehtoisuuteen perustuva palveluraha on vain ansioverotettavaa tuloa. Tippi usein mielletään nimenomaan vapaaehtoiseen palvelurahaan. Tutustun aiheeseen myöhemmin.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ihan varmistukseksi, viittaatko "Anonyymi" -sanalla minuun vai edellä kommentoineeseen?

   Poista
 3. Sunnuntai-yölisä puuttuu molemmista laskelmista, mutta ei sekään sun kirjoituksen pointtia mihinkään muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon, olet ensimmäinen, joka sai kommentillaan minulle aikaan paskahvalvauksen . :)

   Tarkoitetaanko sunnuntai-yölisällä sitä, että myös normi yölisästä maksetaan tuplakorvaus, koska tuplatuntipalkka kyllä on laskelmissa mukana? Tätä nimittäin kyllä mietin, mutta en ollut varma, enkä malttanut asiaa keneltäkään kysyä.

   Poista
  2. Kyllä, sunnuntaina maksetaan tuplana niin peruspalkka, iltalisä kuin myös yölisä.

   Poista
  3. Kiitos huomiosta ja asian selvennyksestä. Asiavirhe ilmoitettu päivityksen lopussa. Keskituntipalkka Maran TES:in mukaan on nyt 20,20€ ja vartiointialan TES:in mukaan 20,35 €.

   Poista
 4. Eipä mitään.

  Oletettavasti myös tuossa tarjotussa 15 €/h on mukana lomakorvaus 9%, että laskelmat olisivat riittävän yhdenvertaiset?

  Toisaalta voisit esittää keskituntiansion myös ilman tuota lomakorvausta, koska osassa firmoissa se maksetaan erikseen kerran-kaksi vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle esitetyssä tarjouksessa oli mukana lomakorvaus.

   Mieleni teki laittaa enemmänkin erilaisia keskituntiansioita mukaan eri variaatioin, mutta jouduin tekemään kompromissin, jotta teksti pysyisi edes jollain tavalla luettavana.

   On vaikea löytää tietoa, että miten tuntipalkat lasketaan nykyään yleisesti, kun kyse on ns. könttätuntipalkasta, kuten minulle esitetyssä työtarjouksessa. "Oikeissa töissä" palkat lasketaan pilkulleen suoritusten mukaan eikä niissä sovelletaan mitään keskituntipalkkapelleilyjä, jolla saadaan huijattua työntekijä halvemmalla töihin. Päädyin tämän takia lisäämään lomakorvauksen suoraan laskelmaan. Olisin toki voinut eritellä, että mitä lisiä keskituntipalkkaan otetaan mukaan.

   Poista