maanantai 8. toukokuuta 2017

Ikäviä uutisia Hämeenlinnan ravintolamaailmasta

Minulle on muodostunut perin ristiriitainen fiilis väkivaltaa kohtaan. Pohjimmiltani haluan, että väkivaltaa ei esiintyisi missään muodossa ikinä missään. Tällaiseen väkivallattomaan yhteiskuntaan Suomi ja sen kansalaiset pääasiassa pyrkivätkin. Valitettavasti äärirakastava ja pahaatarkoittamaton ympäristö on utopiaa. Ja välillä tuntuukin siltä, että jotkut ihmiset joutuvat tasapainottelemaan todellisuuden ja satumaan välillä laittaen oman turvallisuutensa likoon.


Viime lauantaina (6.5) Hämeenlinna joutui uutiskynnykselle. Keskustaan ajoi poliisien Vaasasta käännyttämä bussi, jonka kyydissä oli “jalkapallofaneja”. Fanit päättivät jalkautua ja suunnata kohti lähintä baaria. Matkalla baariin mielipahaa purettiin liikennemerkkeihin ja rakennustyömaan aitoihin. Muutamat itsetunto-ongelmaiset olivat naamioineet todennäköisesti sukurutsaiset kasvonsa kommandopipoihin. Nämä ns. fanit pitivät käyttäytymisensä kuitenkin anniskelumahdollisuuden alapuolella, jolloin eteen saatiin huurteiset. Helsingissä varmaan myydään ykkösolutta, koska melko nopeasti ensimmäisten siemausten jälkeen todellinen luonne tuli esiin. Tarjoilija kävi huomauttamassa metelistä…


Kuvittele itsesi tarjoilijan asemaan. Kävelet kohti huonosti käyttäytyviä asiakkaita ja huomautat heille metelistä ja pyydät heitä olemaan hiukan hiljempaan. Seuraavaksi tajuat lattian ja vaatteesi olevan aivan märkä. Kosketat kasvojasi ja tunnet pulppuavan haavan. Meteli ympärillä on kova, mutta tunnut itse olevasi kaukana siitä, vaikka olet kaiken keskellä. Et tunnista kättäsi enää. Miksi se on näin punainen?


Paskiaiset pahoinpitelivät pahasti tarjoilijan siltä seisomalta, kun hän pyysi olemaan hiljempaa. On vaikea kertoa, mitä mieltä olen tästä. Toisaalta harmittelen, etten ollut paikalla kahvilla, koska olisin voinut auttaa. Toisaalta taas oli minun onni, etten ollut, koska muuten tapauksessa olisi kolmen törkeän pahoinpitelyn sijaan neljä sellaista. Minulle on iskostunut sellainen ajatus päähän, että baarimikot ovat ihmisiä, joita kunnioitetaan ja jotka nauttivat koskemattomuutta kuppilassa kuin kuppilassa. Minä en yksinkertaisesti siedä ajatusta, että näin ei voisi olla. Tapahtunut on suorastaan vastenmielinen.


Oman työkokemukseni perusteella voin sanoa, että väkivalta on määrällisesti vähentynyt mutta ne harvat tapaukset raaistuneet. Ravintolassa tappelutkin vaativat yleensä kaksi osapuolta, jotka yleensä ovat “antaneet oman suostumuksensa” koetukseen. Ymmärrän etäisesti, vaikkakaan en hyväksy, väkivaltaa ammattirikollisten “työkaluna”, mutta väkivallan käyttö itseisarvona tai mielipahansa ilmaisemisessa tuntemattomia kohtaan ovat käsityskyvyn ulkopuolella.


Väkivaltaa vieroksuvassa yhteiskunnassamme on väärin lyödä ensin tai jälkeen. Lyödä saa ainoastaan “samaan aikaan” lopettaaksesi oikeudettoman hyökkäyksen. Kun kuvittelen itseni tämän tarjoilijan housuihin tapahtuneeseen tilanteeseen, niin minulla ei ole mitään realistisia keinoja huomauttaa huonosta käyttäytymisestä siten, että voisin olla itse turvassa - ainakaan mitään sellaisia keinoja, mistä en joutuisi itse korvausvelvolliseksi. Mikäli kommandopipopäiset apinat rupeisivat riehumaan, niin voin kerran huutaa kauempaa rauhoittumiseen liittyvän käskyn, jonka tottelematta jättäminen johtaisi bud spencermäiseen -kohtaukseen. Huolimatta hauskasta mielikuvasta tapahtumat olisivat todella rumaa katsottavaa ja mikä tärkeintä, varmasti väärin lakiopillisessa mielessä.


Tässä on väkivallattoman yhteiskunnan ydinongelma: aina löytyy joku, joka on valmis käyttämään rajumpaakin väkivaltaa. Ja tällaisen väkivallan käyttö väkivaltaan tottumattomassa maailmassa lamauttaa kohteensa ja ympäristönsä perin voimakkaasti. Pikkurikollisten ajatuksenjuoksun tuntien nyt on varmaan ihan yliäijä olo, kun saatiin väkivaltaa vieroksuva baarimikko pahoinpideltyä sairaalakuntoon. Helppohan se on kenen tahansa hakata ihminen, kun hyväksikäyttää hänen hyväuskoisuuttaan.


Mikäli tämänkaltaisia tapauksia rupeaa tulemaan enemmän, niin kyllä siihen löytyy kompensointimahdollisuuksia. Suosittelen, että nämä “fanit” suuntaisivat ensi kerralla bussinsa sellaiseen kaupunginosaan Hämeenlinnassa kuin Käikäälä, josta löytynee tyyppejä, jotka eivät pahastu moisesta käytöksestä.


Paljon jaksamista kyseisen kuppilan baarimikolle ja muulle henkilökunnalle. Toivottavasti tämä jää yksittäistapaukseksi ja tekijät saavat mahdollisimman kovan tuomion. En yksinkertaisesti siedä ajatusta, että mukaville ihmisille käy huonosti.


Hämeen poliisilaitos: “Hämeen poliisilaitos pyytää keskustan alueella noihin aikoihin [6.5.2017 klo. 21 ja 22 välillä] olleilta henkilöiltä havaintoja linja-autolla liikkeellä olleen seurueen liikkumisista keskustan alueella ja tekemisistä tutkinnassa olevan tapahtuman aikoihin. Mahdolliset havainnot tai muut asiaan liittyvät tiedot voi ilmoittaa Hämeen poliisille vihjepuhelinnumeroon 0295 414 222 tai sähköpostitse osoitteeseen: vihjeet.hame@poliisi.fi”.


Linkkejä tapahtuneeseen:
Hämeenlinnan paikallislehti: Hämeen Sanomat
Poliisin tiedote

Edit 9.5.2017: Kävin kyseisessä baarissa kahvilla ja huomasin siellä melko yksinäisen grogilasin, joka  oli nimetty: parane pian -rahasto.

1 kommentti: