maanantai 31. lokakuuta 2016

On vain syyllisiä ja vähemmän syyllisiä


Yöelämän satumaassa kaikki on vähän takaperoista. Aivan kuin normaalielämästä olisi arkipäivän asioita yritetty kääntää ylösalaisin, mutta käännettävä on vain venynyt oudosti toimien molemmissa maailmoissa, arkipäivässä ja viikonloppuyössä, edelleen mutta vailla minkään valtakunnan loogisuutta. Yksi näistä korkkiruuvin tavoin kieroutuneista prosesseista on syyllisimmän löytäminen järjestyshäiriöiden keskeltä.

Portsarina minua ei periaatteessa kiinnosta kuin järjestyshäiriöiden lopettaminen ennen kuin ne alkaakaan. Käytäntö kohtaa tämän periaatteen samalla tavalla kuin kuin autonrengas blenderin. Reality on tullut jäädäkseen ja usein ihmiset, jotka ravintolaelämä on nielaissut shotin tavoin, vaativat elämyksiä. Elämyksiin kuuluvat tappelut, nahjailut, uhriksi heittäytyminen, sairaskohtaukset jne. Ikään kuin omalle huonolle ololle halutaan jonkinlainen kiitorata purkautua ympärillä olevien tietoisuuteen. Yhden yön lempeäkin haetaan vain sillä periaatteella, että voidaan seuraavalla viikolla kauhistella saatujen sukupuolitautien määrää. Portsarille nämä “hyvin hoidetut” tapaukset poikivat aina hyvät tipit. Mitä pahemman näköinen tappelu tai sekopäisempi asiakas ilman rihmankiertämää, sitä herkemmin asiakkaan käsi menee taskussa käymään ennen ulko-ovesta kaatumista. Järjestyshäiriöitä siis tarvitaan, jotta sisäänpääsylipun hinnalle saadaan vastinetta.

Tästä syystä blogini otsikon kaltaiselle listalle joutuu ensisijaisesti vasta sitten, kun olet oikeasti vaaraksi ympäristölle. Toissijaisia syitä on sitten esim. saman esityksen uudelleenlämmitys. Ei kukaan tykkää uusinnoista. Näissä esityksissä on aivan sama oletko syyllinen tai uhri. Jos vastanäyttelijä vaihtuu ja sinä pysyt edelleen keskiössä, niin huomenna ei ole tulemista ravintolaan.

Ja kyllä, minä todellakin kirjoitin oikein. Jos joudut pahoinpidellyksi viikon aikana useasti aina eri ihmisen toimesta, ja näillä ihmisillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, niin silloin looginen vaihtoehto on olla ottamatta sinua, järjestyshäiriöiden lähdettä, sisälle. Tätä teoriaa tukee käytäntö. Otetaan yksi takautuma tähän väliin eräästä illasta, jossa miespuolinen asiakas istuu naama veressä sohvalla naispuolisen lohduttajan kanssa.

Asiakas sylkee suustaan lasinsirpaleita ja yrittää huuhdella lasihiukkasista pienempiä katkenneiden hampaiden välistä kaljalla alas. Entinen tyttöystävä oli lyönyt kaljatuopin pohjaan kädellä, kun toinen pää oli osoittanut ruokatorven yläpäähän. Meikäläinen tulee ihmisrakkaana yksilönä paikalle.
- Mitähän mahdoit tehdä, kun exä noin hermostui?
- En mä tehnyt mitään, sopersi lasinnielijä.
- Nyt on sellainen juttu, että rupeat tekemään jotain, että näitä tilanteita ei tule enää eteen. Yksikin vielä, niin sinä et pääse sisälle.

Vieressä ollut psykologin ymmärtäväiseen rooliin hakeutunut naisystävä muuttui oikeusavustajaksi.

- Hän ei tehnyt mitään ja häntä lyötiin tuopilla hampaisiin. Ja sinä annat porttikiellon hänelle. Mitä …ua.. tämä on?
- Nimenomaan, hän ei tehnyt mitään. Muutama päivä takaperin hänen pää lyötiin peiliin. Nyt häntä lyötiin tuopilla. Kummassakaan tapauksessa hän ei tehnyt mitään. Nyt on aika ruveta tekemään aktiivisesti näille asioille jotain, että näitä tilanteita ei enää tapahdu.

Tämä toimi. Kyseinen asiakas ei enää joutunut pahoinpidellyksi.

Itse olen tullut siihen filosofiseen lopputulokseen, että kaikki asiakkaat ovat syyllisiä, hetkellisesti hävinneet vain kruunaavat yksipuolisella mielipiteellä itsensä uhriksi ja repivät kaiken ilottomuuden siitä irti. Jotkut syöksyvät alitajuisesti jokaiseen tilanteeseen, jossa voi tulla kaltoin kohdelluksi, ja jolloin voidaan purkaa huonon työpaikan tai parisuhteen kasvattaman paskan olon ympärilleen paloruiskun tavoin. Hyvää viihdettä, mutta muista: ei uusintoja.

Pidä siis huoli, että järjestyshäiriötilanteissa sinä olet kaikkein syyttömin. Tasapeleissä molemmat heitetään pihalle. Mikään ei saa yleisöä tyytyväisemmäksi kuin juonenkäänne, jossa kaikki näyttelijät ovat pahiksia. Varsinkin, jos hätään joutunut nainen (tai mies) palkintopystin roolissa jää tämän jälkeen yksin tuoppinsa kanssa. Tarina alkaa alusta eri näyttelijöillä.


Loppuun vielä erään viisaan puliukon neuvo portsarille:

- Jos vedät koko baarin asiakaskuntaa turpaan, niin väistämättä syyllisetkin saavat osansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti