torstai 6. lokakuuta 2016

Siiderihepreasta käytännön esimerkkejä

On vesiselvää, että portieeri tarvitsee laajan kielitaidon nykypäivänä. Vähemmän selvää on se, että laaja kielitaito tulee olla kuitenkin hyvin kapealta sektorilta. Ja yllättäen tällä ei tarkoiteta kaljahiivanhajuista sammaltavien sanojen kolaria vaan ihan selkeästi artikuloitujen termien yhteenhitsaamista. Toisinaan lause kokonaisuudessaan on aivan mysteeri ja joskus lauseen keskeinen aihe aiheuttaa enemmän kysymyksiä kuin synnyttää vastauksia. Joskus suusta ulos työntyy tyhjä ristisanatehtävä, jonka johtolauseena on epämääräistä mölinää.


Keski-ikäisen hyvin pukeutunut nainen liihottaa kaikessa arvovallassaan ravintolaan sisään pysähtyen narikan edustalle.
- Hyvää iltaa. Vahtimestarimaksu on 2,5 euroa ja takit jätetään naulaan.
- Tämähän on kuin vankilassa, vastasi rouvashenkilö.
Tässä  vaiheessa meikäläisen aivonystyrät rupeavat melko voimallisesti sykkimään. Asiakkaan vastaus ei kohtaa ulkoisen habituksen antamaa mielikuvaa. Toinen kommentti samaiselta rouvalta oli hänen tullessaan vessasta.
- Oliko tuo vessa muka naisille tarkoitettu? Näytti ihan miesten vessalta.
Teki mieleni kysyä, että minkälaisissa paikoissa rouva oikein vapaa-aikaansa viettää, kun vankilat ja miesten vessat ovat tulleet niin tutuiksi. En kysynyt. Sen sijaan uteliaisuuteni kiihottuneena kysyin, että kuinka monessa vankilassa joutuu ovella maksamaan vahtimestarimaksun ja kuinka monessa miesten vessassa ei ole pisuaaria? En tosin ole ikinä käynyt vankilassa, niin voihan se ollakin, että vartija huonon palkan siivittämänä on käsi ojossa portilla. Tätä tapahtumaa mielestäni kutsutaan lahjomiseksi, mutta hällä väliä termistöstä, samannäköinen tapahtuma kuitenkin.


Muutama yö takaperin eteeni ravintolan nautiskelutiloista hyökkäsi virkaintoinen asiakas.
- Voisitteko soittaa poliisin?
- Miksi?
- Yksi asiakas kusettaa ja paskattaa sisällä, sanoi asiakas tärkeänä.
- Anteeksi, mitä tekee?
- Kusettaa ja paskattaa, toisti asiakas entistä tärkeämpänä.
- Minulla on nyt termistö vähän hukassa, voisitteko selittää toisin sanoin mitä on tapahtunut?
- En mä tätä tän selkeämmin osaa selittää.
Yritin vielä muutaman kerran tiedustella eri lauserakentein tapahtunutta, mutta virkavapaalla ollut herra ei osannut muita sanoja. En soittanut hätäkeskukseen.
Minulle myöhemmin pilkun aikaan aukesi kahteen sanaan tiivistetyn tarinan juoni: kusettanut ja paskattanut asiakas oli yrittänyt viedä muiden ihmisten juomia ja vahvistanut hyökkäystään elimistönsä tuottamilla taistelukaasuilla.  Juonen avautuminen tapahtui kuitenkin sellaisissa olosuhteissa, joissa jouduin tekemään palkkani eteen töitä, joten selitän tilanteen myöhemmin, jos silloinkaan.

Välillä minua ärsyttää ihmisten sanavaraston köyhyys. Ja kun tätä sanavarastoa pystyisi kasvattamaan lukemalla vaikka Aku Ankkaa mutta ei, hengaillaan ihmisten ilmoilla ja ulostetaan hampaiden välistä mitä merkillisimpiä viestejä ympäristöön. En itsekään mikään verbaliikan ylipappi ole mutta sentään yritän.
Tässä taannoin tunsin olevani pakotettu kysymään asiakkaalta, että eikö sieltä suusta tule mitään muuta kuin kirosanoja. Asiakkaan sylkemässä virkkeessä tekemistä kuvattiin kiveksettömän ihmisen sukupuolielimellä, tekijä määriteltiin esteettisesti rumemman kaksiraajan elimellä ja adjektiivin virkaa ajoi lukuisat viittaukset sanojansa tulevasta elämän jälkeisestä rikinkatkuisesta osoitteesta. Ikään kuin sanavarasto oli käytetty loppuun ja mieli yrittää tislata jäljelle jääneistä kirjaimista kokonaisia sanoja ja yhdistellä niitä lauseiksi.
Jotkut ovat kyllä päässeet kirosanoista eroon, mutta tätä tyhjiötä ei ole kuitenkaan täytetty uusilla termeillä. Tiedätkö miltä kuulostaa tunteikas ja kirosanoista tyhjä lause kantapeikon viestimänä?
Epävireisen torven kuolonkorinalta.

Loppukevennyksenä vielä kahden asiakkaan keskinäisestä ajatustenvaihdosta. Pilkun jälkeisessä olotilassa kaksi nuorta naista yrittää saattaa toinen toistaan eri suuntiin. Ulospäin pyrkivä osoittaa sormella ulko-ovea ja tuumaa: “Tuossa on portti, tule kanssani. Siellä odottaa Narnia!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti