lauantai 10. joulukuuta 2016

Tappelu! Tappelu!

Tämä sana useasti laukaistuna ilmaan aiheuttaa portsarissa äkillisesti sellaisia kropan sisäisiä muutoksia, jotka lyhentävät elämän langan pituutta senteillä: pumppu hyppää ylikierroksille, stressihormoni erittyy miltei ihosta lävitse ja mieliala kapenee entisestään yksinkertaisen sarjakuvasankarin oikeustajuksi. Tappelu periaatteessa on helppo ymmärtää kahden miehen keskinäiseksi fyysiseksi erimielisyydeksi, jossa heikommalla kädellä pidetään rinnuksista kiinni ja vahvemmalla kädellä pyritään lyömään keskusyksikköön. Tätä stereotyyppistä tilannetta maalaa humoristisemmaksi se, että osapuolet yrittävät pitää samaan aikaan toisen niin kaukana, että hänen nyrkit eivät yletä, mutta toisaalta niin lähellä, että omat rystyset löytävät perille. Lopputulos on aika… vaaraton kaikille muille paitsi vieressä seisoville kaljatuopeille.

Tappelut pitävät kuitenkin sisällään huomattavasti laajemman termistön: nyrkit, rystyset, kuristukset, painit, avokämmenet, hiuksista vetäminen, kynsiminen, korkkareilla varpaiden survominen, pippurikaasut, puukot, rikotut lasipullot, rinnuksissa roikkuminen, tuopit, heilurimaisesti liikkuvat käsilaukut, potkut, vyöt, pureminen jne.

Klaanitietoisuutta ei Suomessa juuri ole, mutta silti on työtä helpottavaa, jos tietää kuka taistelijoista kuuluu mihinkin kaveriryhmään. Mikäli painijat erotetaan vastapuoliensa joukkoon, jatkuu kahinoiminen kahta kauheampana. Hommaa ei helpota se, että joskus kaverit yrittävät rauhoitella omaansa ja joskus vastapuolen ottelijaa. Toisinaan lopputulos on kuitenkin sama molemmissa tapauksissa: tappelu jatkuu uusilla pareilla.

Nämä kaksi, käytetyt välineet ja kaveriryhmät, ovat oikeastaan ne tärkeimmät asiat, mitä tulee tietää tai vähintäänkin lukea tilanteesta muutamassa sekunnissa. Useimmiten tappelut eivät eskaloidu niin nopeasti, etteikö niitä portsari olisi osannut ennakoida edes alitajuisesti.  Joskus asiakkaat pääsevät kyllä yllättämään - valitettavasti.

Suurimmassa osassa kaksinkamppailuista käydään kahden asiakkaan välillä ja tilanne saadaan fyysisesti rauhoitettua menemällä fyysisesti osapuolten väliin. Teknisesti tämä on helppoa, mutta käytännössä… No, sinun tulee olla skannannut molempien nyrkinheiluttajien kaverit ja tiedostaa heidän suhtautuminen tilanteeseen. Ja olet muistanut tarkistaa kaikkien kädet, että niissä ei ole mitään pidempää välinettä. Huomiona vielä, että mikäli jonkun ympärillä olevan käsi ei ole näkyvissä, niin oletusarvo on se, että näkymättömyyteen on terävä syy. Mikäli tilanteessa olevat kaverit ovat raivoissaan ja/tai jollakulla on kättä pidempää, niin toimintamalli on aivan toisenlainen. Oma turvallisuus ennen kaikkea muuta. Sankareita löytyy paljon - hautausmailta.

Meteli on tärkeä tekijä. Mikäli taistelun tuoksinnassa huudetaan tai raivotaan, niin tilanne tuskin on haudanvakava. Vaarallisia tilanteita ovat ne, joissa kaikki veri on kadonnut verbaliikan alueelta aivoista toimintaa säätelevälle puolelle. Tällöin ollaan siirrytty sanoista tekoihin. Tämä olisi kaikkien ihmisten hyvä ymmärtää, varsinkin niiden, joilla on taipumusta länkyttää turpaansa yrittäen saada ihmiset hermostumaan. Joskus ihminen ei hermostuessaan avaa leipäläpeään ollenkaan vaan toteuttaa itseään fyysisesti. Mikäli ihmisellä tämän ominaisuuden lisäksi heikko moraalinen käsitys, niin lopputuloksena on kiinteä tuomio. Sinä tuskin haluat olla se uhri, jolla todetaan aivovamma tai katkennut luu.

Kun tilanne on saatu rauhoitettua, niin silloin alkaa vasta selvittely siitä, kuka teki, mitä ja milloin. Näissä tilanteissa pitää muistaa, että eilen tapahtuneilla asioilla, oli se murha tai näpistys, ei ole mitään merkitystä tähän kyseessä olevaan tappeluun. Portsarit eivät ole tuomareita, poliiseja eikä teloittajia. Järjestyksenvalvojan on tittelinsä mukaisesti ylläpidettävä järjestystä. Huolimatta suomalaisten oikeustavoittelusta totuutta et saa ikinä selville näistä tilanteista, kuka nyt oikeasti on syyllinen. Tarkoitus on vain selvittää kuka on syyllisin ja ohjata hänet pihalle. Yleensä tappelu alkoi siitä, kun joku sanoi jollekulle jotain jossain joskus, josta se jollekulle teki jotain jonkun ylpeyttä loukkaavaa.

Joskus baarissa saattaa olla ns. antijärjestyksenvalvoja (provoaja, yllyttäjä), joka on ottanut tavoitteekseen yllyttää muita taistelemaan keskenään. Urani aikana olen törmännyt kahteen yksilöön, jotka ovat systemaattisesti pyrkineet provosoimaan ympärillään olevia. Syy tähän on jäänyt hämärän peittoon, mutta oletettavasti he saavat jonkinasteista seisokin aikaan tässä onnistuessaan. Näiden kahden ohessa on myös lukuisia päämäärättömästi kulkevia agentteja, jotka toimivat epävarmojen vaistojensa varassa. Näitä paskiaisia on vaikea löytää yhden illan kokemuksella, mutta alkeellinen tilastotiede muutamalta tappeluillalta auttaa kummasti, jos tiedostaa tällaisen tekijän olemassaolon. Taitava yllyttäjä osaa painella oikeita tunteita, ennakkoluuloja ja käyttää mahdollisimman ärsytystä nostattavia sanoja juuri sillä väärällä äänenpainolla. Itse asiassa voin myöntää, tällaiset “ammatti”yllyttäjät ovat sellaisia ihmistyyppejä, joita halveksun syvästi. Tästä syystä minun pitänee kirjoittaa jossain vaiheessa ihan oma päivitys tämäntyyppisten runkkujen tunnistamisesta, jotta ne jäävät kiinni mahdollisimman nopeasti.

Jos tuntuu siltä, ettet pysty hoitamaan tilannetta itsellesi turvallisesti, niin silloin sitä et edes yritä. Piste. Soitat poliisin, hoidat viattomat kauaksi tilanteesta ja tarkkailet tapahtumia parhaasi mukaan. Minulla on kymmenen vuoden tiukka kamppailulaji ja ammattiportsarikokemus, ja silti on tullut tilanteita vastaan, jossa en olisi yksin pärjännyt. Ja vaikka aikaisemmin olenkin kirjoittanut, että kaksi portsaria pystyy hoitamaan tilanteen kuin tilanteen rauhan aikana, niin mielestäni silti ei ole väärin pidättäytyä toiminnasta, jos epäilee jäävänsä kakkoseksi. Omalla urallani olen kyllä kaikki tilanteet hoitanut yksin tai kaverin kanssa, mutta silloin on jouduttu käyttämään kyseenalaisia tekniikoita, joiden tarpeellisuutta on sitten mittailtu käräjillä ja hovioikeudessa. Ei poliisitkaan mene lähelle iholle, jos kohteella on puukko tai kirves kädessä.

Ja kyllä, minulle on tullut vastaan puukkoja, tuliaseita ja kerran jopa kirves. Tuliaseella ei ole onneksi ikinä fyysisesti uhattu, mutta kyllä niitäkin on esitelty. Ja on olemassa vielä vaarallisempikin väline, käytetty piikki. Mikäli näiden kanssa joutuu tekemisiin ja joudut toimimaan, niin toimi ensisijaisesti sen mukaan, mikä on sinulle turvallisinta. Juokset tarvittaessa vaikka karkuun. Portsarin saama palkka ei ole reikien saamisen arvoista.

Sitten käytännön esimerkkejä mitä tehdä ja mitä ei saa tehdä

Jos kaksi naista tappelee ja toinen on hiuksissa kiinni, niin ÄLÄ vetäse heitä voimakkaasti erilleen. Kerran urani alkuaikoina näin tein ja se rääkymisen voima osan hiuksiensa menettäneessä kohteessa meinasi saada suoleni sisällön pakenemaan.

Jos nyt jostain kumman syystä olet ajautunut tilanteeseen, jossa asiakas puree peukaloasi, niin älä potkaise polvella häntä leukaan. Vastustajan leukaperä saa iskun voimasta enemmän purevuutta ja lopputulos ei tunnu kivalta. Muista myös käydä ottamassa tarvittavat rokotteet ja lääkkeet purentahaavoihin. Tiedän tapauksen, jossa tulehduksen jäljiltä on jouduttu amputoimaan sormi.

Jos joudut sumuttamaan asiakasta pippurisumuttimella, niin varo ettet saa roiskeita itseesi. Turvaetäisyydet eivät ikinä toteudu ravintolassa, joten olet aina varoetäisyyden sisäpuolella.

Hanki hyvän asianajajan numero puhelimeesi jo valmiiksi, jos teet enemmän ovivuoroja. Ja ota itse selvää järjestyksenvalvonnan eri kyseenalaisista tilanteista. Suomessa ei ole järjestyksenvalvojan oikeusturvaan erikseen perehtyneitä verenimijöitä. Tärkeintä on ymmärtää voimakeinojen ja hätävarjelun ero ja sen, miten niitä käytetään eri tilanteissa oikeutetusti. Itseään saa suojella samalla voimalla, mitä sinuun kohdistetaan tai jopa astetta kovemmalla. Oikeuslaitos kuitenkin viime kädessä päättää viikkojen miettimisajalla, mikä oli oikeutettua ja mikä ei. Ole kuitenkin tietoinen käyttämiesi tekniikoiden haittapuolista, älä vain apinoi näkemääsi.

Hanki suojaliivit. Käytäthän turvavyötäkin autossa, vaikka olet taitava kuski. Naiset sitä paitsi tykkää halailla jämäkkävartaloista portsaria. Kaikilla meillä kun ei ole niin tiukkaa ruhoa luonnostaan.

Mieti tilanteita sekä etukäteen että jälkikäteen. Kokemuksen myötä olen löytänyt parhaat toimintamallit ja -keinot. Ja näillä ei ole mitään tekemistä lukkojen ja superhienojen muiden kamppailulajitekniikoiden kanssa.

Kirjoita väkivaltatilanteiden pääkohdat heti illan päätteeksi itsellesi  paperille. Aamulla voit kirjoittaa tapahtuneet laajemmin ylös. Kuulustelut sujuvat huomattavasti nopeammin, kun sinä tiedät etukäteen mitä sanoa. Itse kirjoitan lausuntoni tätä nykyä valmiiksi kuulusteluihin ja annan sen poliisille. Vitutuksen määrä on aika räväkkä, kun aamutuimaan istut laitoksella ja elämäänsä väsähtänyt ikäloppu konstaapeli etsii joka saatanan kirjaimen erikseen näppäimistöltä kerta toisensa jälkeen samalla, kun hän ääneen yrittää tavata kirjoitettavaa sanaa.

Loppuun vielä muistutus: Sinulla ei ole sankarinviittaa portsarina työskennellessäsi, joten jätä uroteot toteuttamatta. Urotekoja sinulta odotetaan tarjoilijoiden ja asiakkaiden joukosta, mutta älä anna heidän yllyttää sinua typeryyksiin. Menköön itse sinne pahoinpideltäväksi. Kahden viikonlopun koulutuksella et opi yhtään käytännössä toimivaa voimakeinotekniikkaa. Todennäköisesti sumutat pippurisumuttimella ekalla kerralla hermostuksissasi itsesikin, vaikka tämä ei vaadi kuin tähtäämistä ja peukalon liikettä.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti