tiistai 13. joulukuuta 2016

Kollega, joka sinun tulee tuntea!

Portsarin työssä sinun on hyvä tuntea kaupungin kermaa ihan vain siitä syystä, että tiedät kuka heitetään ylpeyden tunnoissaan ensimmäisenä pihalle, kun ei osaa käyttäytyä ihmisten joukossa. No jaa, on siellä kai ihan mukaviakin tyyppejä. Tärkeimmät henkilöt, joita sinun tulee tietää on ne, ketkä kaivavat kuvettaan ulko-ovella lähteissään. Periaatteessa kenelläkään muulla ei ole mitään merkitystä. Pressi-kortin vilauttelijat ovat usein niitä, jotka eivät ole saaneet myytyä yhtään väsynyttä tekstiään lehteen, jolloin rahat ovat ihan finaalissa. Käytännössä pressi-paviaanien tulee ilmoittaa etukäteen, mikäli tulevat tekemään juttua baarista tai yöelämästä. Muussa tapauksessa heitä käsitellään ihan samalla tavalla kuin muutakin kansaa. Vilautuksen johdosta ehkä vähän ala-arvoisemminkin.

The henkilö, jonka kanssa sinulla kuitenkin tulee olla sujuvat välit, on itse asiassa kollegasi. Tämä henkilö on vartioinut porttiaan miltei ajanlaskumme alusta asti, ja täten hän on vanhin syylä ammattikunnassamme, ketä meidän kaikkien tulee kunnioittaa. Vaikeita asiakkaita voit pakoilla mielin määrin hiippailen seiniä myötäillen takahuoneeseen, mutta tämä herrasmies näkee kaikkialle.  Tämän vaksin suurin osa meistä kohtaa vain kertaalleen ja osa onnekkaista parikin kertaa. Kyseessä on itse portsari Pietari.

Jos ymmärrät tämän porttivahdin mahdin, niin ymmärrät sen, että häntä ei juuri huijata väärillä henkkareilla tai “se on meidän kaveri” jutuilla. Pahinta tässä on se, että sinun tulee olla tarvittaessa asiakkaan ja Pietarin välissä. Jos tätä et kykene tekemään, niin takaan, että se tulee vaivaamaan sinua lopun elämää, jonka jälkeen joudut vääjäämättä vastaamaan tekemättömyytesi tälle henkilölle.

Nyt, kun olen johdatellut teidät lempeästi aiheeseen, niin on aika riisua vertauskuvallisuuden rääsyt helvettiin ja tarttua härkää sarvista tai oikeastaan kylpytakissa hengailevaa tyyppiä viikatteesta. Kyseessä on kuolema.

90 % niistä tapauksista, joissa “se voi vaikka kuolla” -juttuja lentää ympäriinsä on silkkaa kukkua. Asiakkaat tapaavat humalaspäissään olla ylidramaattisia ja näyttelevät aivan käsittämättömiä rooleja tajuttoman ympärillä. Milloin on pillereitä muka laitettu juomaan, milloin kaaduttu kolmesta metristä suoraan päälleen jne. Sinun tulee kuitenkin hoitaa portsarina jokainen tapaus samalla intensiteetillä, vakavuudella ja ammattitaidolla huolimatta ympärillä heiluvasta sirkuksesta.

Minä en jaa ensiapuohjeita. Suomessa SPR järjestää käsittämättömän hyviä ensiapukursseja, joita tulee käydä tarvittaessa vaikka joka vuosi. Sen EA-kortin voit työntää syvälle sinne minne aurinko ei paista, mutta sinun tulee osata kyseisistä kursseista kaikki niin hyvin, että pystyt stressaavissa tilanteissa hoitamaan tapauksen kuin tapauksen. Ei auta, että pääset kurssista “lävitse” siten, että saat vilautella EA-korttiasi.

Kaikki ymmärtävät sen, että kyseessä on kirjaimellisesti haudanvakava tilanne. Mutta älä missään tapauksessa panikoi. Tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty. Maassa on tajuton ihminen, jota ympärillä olevan ystävät pelkopaniikissaan kääntelee suuntiin jos toisiin ja kokeilee kaikkea pään hieronnasta tekohengitykseen. Se, mitä missään ei kerrota, on järjestyksenvalvonta tajuttoman ympärillä. Ja nämä vasta onkin haastavia tilanteita, joihin en soisi kenenkään työssään tuoreen joutuvan.

Ymmärtänet, että tilanne pitää käydä itse aina arvioimassa, jonka jälkeen tarvittaessa soitetaan ambulanssi. Henkilökunnasta yhden pitää olla ohjaamassa ambulanssihenkilökunta ulko-ovelta tapahtumapaikalle. Yleensä jopa kahden portsarin tulee olla tajuttoman ympärillä estämässä Antti Avuliaita aiheuttamasta enempää vahinkoa. Kaikki muut järjestyksenvalvonnalliset asiat tuoppien ulosajautumisesta alaikäisten sisäänpääsyyn ovat toissijaisia. Tilanteessa saatetaan joutua käyttämään voimakkaitakin voimakeinoja ja tarvittaessa jopa väkivaltaa pitääksesi asiattomat riittävän kaukana. Niskavammoissa pienikin liike voi aiheuttaa vaikean vammautumisen.

Se, joka auttaa fyysisesti uhria, tulee olla ensiaputaidot hyvässä hallinnassa ja hermot toimia parhaan mukaan. Tämän stressaavampaa tilannetta tuskin portsarille voi ikinä tulla. Ympärillä olevan asiakkaat huutelevat ohjeita, käskyjä, uhkauksia ja maalaavat mitä pahimpia skenaarioita seinille. Mikäli paikalla ei ole terveydenhoidon ammattilaisia, niin toimi SPR:n kurssilla kerrottujen ohjeiden mukaan. Tarvittaessa musiikki sammutetaan baarista, jolloin hätäkeskus pystyy antamaan yksityiskohtaisia ohjeita vaikka kännykän kaiuttimen kautta.  

Teet sen, minkä varmasti osaat ja odotat ambulanssia. Älä tee kaikkea, mitä luulet osaavasi. Viisi minuuttia voi tuntua käsittämättömän pitkältä ajalta, minkä takia pääkoppa pitää olla kunnossa. Sinua voidaan haukkua tappajaksi, murhaajaksi ja ties miksikä muuksi. Nyt, jos koskaan, on hyvä oppia sulkemaan korvat tällaisilta sanoilta.

Kun ambulanssihenkilökunta on paikalla ja hoitamassa uhria, voit karata takahuoneeseen hajoamaan palasiksi. Ennen ensiapuhenkilökuntaa näin et tee. Portsarin työ ei ole pelkästään kolikoiden kerjäämistä ja naisten pakaroiden puristelua, vaan toimenkuvaan liittyy myös sangen ikäviä asioita, jotka pitää hoitaa.

Yksi haaste näissä on se, että oikeasti haudanvakavia tilanteita tulee eteen ehkä kerran muutamaan vuoteen. Sitä pääsee tuudittautumaan täydellisen maailman hyräilyyn ja PAM, yht’äkkiä elämän reaaliteetit iskee päin steroidi pöhöttynyttä naamaasi. Muista varautua pahimpaan. Ensiapukurssin käyminen tilanteen jälkeen voi olla myöhäistä.


Tapahtumaa romantisoiden kuten alussa tein. Kunnioita kollegaa Pietaria ja estä asiakasta pääsemästä portin toiselle puolelle. Huido ympärillä pörrääviä perkeleitä kauemmaksi ja kuuntele järjen ääntä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti