tiistai 17. tammikuuta 2017

Ravintoloiden eriarvoisesta kohtelusta sananen

Oletko joskus ihmetellyt miten baarissa tai yökerhossa kielletään tekemästä sellaisia asioita, joita saat toteuttaa muualla mielin määrin? Suomessa anniskeluravintoloissa toteutetaan vähän toisenlaista oikeutta kuin niiden ulkopuolella.

Ensimmäisenä tulee humalatila, joka saa olla huomattavasti korkeampi julkisella paikalla kuin ravintolan sisäpuolella. Missään nimessä yksiristikaksi-askellus ei ole rangaistavaa - paitsi ravintolassa. Sinä asiakkaana saat olla juuri niin humalassa kuin haluat, mutta ravintolaa on kielletty rangaistuksen uhalla tästä eli sinä et saa olla humalassa, vaikka sinulta se ei olekaan kielletty. No, huolimatta lauserakenteen omituisuudesta tämän ymmärtävät useimmat. Ravintolassa nyt ei vaan saa olla liian humalassa. Mutta sitten alkavat vähemmän helpommin ymmärrettävät asiat.


Ravintola, jossa työskentelen tällä hetkellä, sijaitsee erään kadun varrella kuuden muun anniskeluravintolan kanssa. Siinä päädyssä, jossa minun työpaikkani sijaitsee toisen ravintolan kanssa ei asiakkaat saa polttaa kadulla. Sana “asiakkaat” on lihavoitu, koska ei-asiakkaana saat polttaa siinä niin paljon kuin haluat. Mikäli asiakkaana poltat ulkona kadulla on tämä tulkittavissa siten, että olet poistunut ravintolasta eli et ole enää asiakas. Tämä onkin ainoa vipuvarsi, jolla “uhkailemme” asiakasta, mikäli hän ei käytä tupakkikoppiamme: koska hän oli asiakkaamme, hän joutuu maksamaan uudelleen sisälle. Tällöin voimme sanoa byrokratialle, että asiakkaamme ei ole polttanut kadulla. Sinua koskevat eri säännöt riippuen siitä, oletko ravintolan asiakas vai et.

  
Tästä tulee mieleeni kolmas juttu, joka on hyvin vaikea jopa minunkin pitkäaikaisena ravintolatyöntekijänä käsittää. Poliisilla tuntuu olevan tuo tiedonhaku järjestelmistään aika erikoinen. Mikäli tutkitaan ravintolassa tai sen lähistöllä tapahtuneita järjestyshäiriöitä, jotka voivat vaikuttaa anniskeluluvan saantiin, painetaan arkiston hakukoneeseen ravintolan nimi. Periaatteessa tämä kuulostaa hyvältä, mutta kun se saatanan neuvostoliiton aikainen mappiohjelma hakee kaikki tiedostot, josta löytyy ravintolan nimi. Esimerkiksi jos ravintolasta Pata kotiin tullessasi joudut tappeluun, niin hakujärjestelmä huomioi vain ravintolan nimen Pata ja näyttää syytemerkinnän: pahoinpitely.

Tällöin anniskeluluvista päättävä viranomainen yksioikoisesti tulkitsee ravintola Padan olemassaolon olevan osasyy pahoinpitelyyn. No, tämän nyt pystyy vielä oikaisemaan helposti käymällä lävitse mappia vähän tarkemmin - tosin usein vasta ravintoloitsijan pyynnöstä selvittää tarkemmin asia. Toinen vastaavanlainen aihe on kahden ravintolan ollessa vastapäätä toisiaan, kuten Sirkus ja Lumo aikanaan. Poliisit mielivaltaisesti kirjoittivat jommankumman ravintolan nimen raporttiinsa huolimatta siitä, kumman ravintolan edustalla tappelu oikeasti syntyi. Heillehän se nyt on herttaisen yhdentekevää muuten paitsi, että saadaan tapahtumapaikan sijainti talteen.

Mikäli tappelu ei syntynyt kummassakaan ravintolassa tai niiden edustalla, niin ravintolan tulee silti kirjata tappelu ylös, tapahtui se siellä tai ei. Silläkään ei ole mitään merkitystä, vaikka et olisi tietoinen viereisen pitserian sisällä olleesta tappelusta. Kyllä sinun nyt tulee tällainen silti tietää. Poliisit merkatessaan ravintolan nimen raporttiinsa, niin anniskeluviranomainen vaatii sinulta selvitystä siitä. Jos selvityksessä lukee, että emme ole tietoisia tällaisesta, niin byrokratian rattaat rupeaa välittömästi natisemaan pelottavasti. Ravintolapäällikkö aikanaan kompensoi tämän idealla, että rupeamme kirjoittamaan myös ne tapahtumat ylös, mitä ei tapahtunut. Luojan kiitos saimme ylipuhuttua hänet laittamaan raporttipohjaan “mitään ei tapahtunut” -ruudun, jonka ruksiessamme ilmoitimme, että mitään ei ollut tapahtunut. Tällöin voimme ilmoittaa anniskelubyrokraatille, että olemme kirjanneet “mitään tapahtuneeksi.”

Tuntuu uskomattomalta istua pöydässä byrokraattien ja poliisin kanssa, kun tapahtuneeksi ilmoitetaan, että asiakas on viettänyt iltaa ravintolassa ja myöhemmin yöllä 5 aikaan ollut osallisena tappelussa linja-autoasemalla. Sitten loppuun vielä poliisiviranomaisen kysymys:”Voisitteko ystävällisesti selvittää miten tämä on mahdollista?” Siinä menee väkisinkin vähän huulet pyöreäksi.

Tiesittekö muuten, että siskon tai kaverin papereilla alaikäisenä baariin yrittäminen ei ole rangaistava teko? Ainoastaan väärentäminen on rangaistavaa. Tiesitkö taas sen, että tulit siskon tai väärennetyillä papereilla baariin, niin ravintola saa aina rangaistuksen siitä, jos jäät poliisille tai tarkastajalle kiinni siitä? Tämä tuli eteen joskus Alebaarissa, kun se sijaitsi Sibeliuksenmäessä. Tarkastaja poliisiparin kanssa pyyhälsi sisään. Aikansa baarissa pyöriessään he tulivat ovella ja sanoivat, että sisällä oli alaikäinen. Vastasin, että ei ole mahdollista.

Silloin baarissa kysyttiin kaikilta - korostan kaikilta - paperit. Edes kollegani samalta ovelta en päästänyt sisään, kun hänellä ei ollut näyttää papereita. Jos jo maksaneena asiakkaana yksinkertaisesti erehdyit metrinkään kävelemään etuovesta ulos, niin paperit piti näyttää.

Sinivuokot olivat kuitenkin löytäneet alaikäisen baarista. Alaikäinen itse väitti, että ovella ei ollut ketään tarkistamassa papereita.

Tytölle harmillista oli se, että hän ei ollut tarkistanut meidän kamerapolitiikka. Ulko-ovea sisältä vartioi silloin valvontakamera, jonka nauhoista myöhemmin löysimme kohdan, jossa tyttö näyttää papereitaan minulle. Hän tunnusti tulleensa toisen ihmisen papereilla sisään. Mutta miten kävi ravintolan? Ravintola joutui sulkemaan ovensa viikoksi, vaikka meitä oli harhautettu väärillä papereilla. Sama tilanne olisi edessä, vaikka sisään olisi tultu väärennetyillä papereilla. Vaikka asiakas rikoksen avulla tulee sisään ravintolaan, niin ravintola joutuu siitä kärsimään. Isossa yökerhossa tämä tarkoittaa aika monen työntekijän vastentahtoista palkatonta lomaa.


Tässä vain muutama esimerkki ravintolakulttuurin eriarvoisesta kohtelusta. Käytännössä katsoen baari on vastuussa kaikista asiakkaistaan muutaman kilometrin säteellä ja kahdeksan tunnin ajan poistumisestaan. Tämä on lakiopillinen syy, miksi poistamme sinut liian monen juoman jälkeen, olemme hyvin kiukkuisia alaikäisten sisääntuloyrityksistä ja hölmöilyistäsi ravintolan ulkopuolella - kahden kilometrin päässä. Jotenkin käsittämättömästi meistä tulee osasyyllisiä siihen, mitä sinä teet ravintolaillan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti