maanantai 8. tammikuuta 2018

Alkoholilaki, ison A:aan vuosi ja voimistuva ikäkriisi

Vastahan sitä availtiin ovea mielleniumia juhlistvilla ja nyt sen vuoden aikana maailmaan syntyneet pääsevät sisälle baariin - laillisesti. Ja paljon on yöelämä muuttunutkin tämän 18 vuoden aikana. Yksi suurimmista konkreettisista muutoksista tapahtuu kuitenkin tämän vuoden maaliskuussa: uusi kiistelty ja kirottukin alkoholilaki tulee täydellisesti voimaan.

Tänä vuonna jokainen B-oikeudet saanut kebabbila saa ruveta myymään lampaanlihakorvikkeella tehdyn kebabin ohella väkevämpiäkin juomia pöytiin. Upeaa (Huom. intonaatio laskeva). Ja he saavat myydä mäyräkoirat pitsan mukana himaan. Saakohan Posti viimein paikalliset kilpailijat, kun 5,5 % juomaa kuljetetaan kotiinkuljetuksena yhdeksään saakka puhelinsoitolla tai pizza-online.fi-palvelun kautta tilattuna? Viimeinkin jalattomillekin saa tarjoilla.

Vuorovastaavana pätevyyksien poistaminen oli ihan hyvä juttu. Se nyt oli muutenkin helppo kiertää tarvittaessa tekaistuilla työtodistuksilla. Kuka nyt ei tuntisi konkurssiin menneitä ravintolayrittäjiä. Sama juttu koski velaksi myymistä. Tosin kaikki lähiökuppilat ovat painaneet vuosia rahaa parin viikon vekseleillä, jotka lunastetaan seuraavana tukimaksupäivänä. Ihmettelen suuresti, että näillä vekseleillä ei ole vielä innostuttu maksamaan baarinomistajan omia juomisia seuraavassa baarissa.

Mutta sitten ne muutokset, jotka ovat harmillisia portsareille: jokainen räkälä saa pidentää aukioloaikaansa ilmoituksella viiteen saakka ja anniskeluaikaansa neljään saakka. Kuinkahan paljon myöhemmin ihmiset voivatkaan tulla enää yökerhoon? Jo tänä päivänä asiakkaat raahautuvat paikalle yhden-kahden aikaan aamuyöstä. Miten maltankin odottaa niitä tehokkuuden nimissä tehtyjä päätöksiä, joissa keskustan baarit avataankin vasta yhden aikaan aamuyöstä tarjoten työntekijöilleen laillisen minimin verran töitä. Ja ei, en usko kantakuppilankaan portsarin tästä hyötyvän, koska kaikki asiakkaaksi kelpaavat ovat tulleet puoli kahteen mennessä baariin - paitsi Rane, joka soittaa aina pilkun aikaan laskemaan hänelle kaljan valmiiksi. Sen sijaan tämä toivottavasti vähentää laittomien baarien toimintaa, koska nyt jatkoille ei mennä niin runsain joukoin “pajalle” ja “tallille” neljän jälkeen.

Tästä vuodesta tulee kyllä mielenkiintoinen. Ja tämä kaikki syventää ikäkriisiäni ammattillisesti. Viime harjoittelija oli täysi-ikäisyydestään huolimatta niin nuori, etten uskaltanut heittää kaksimielisyyksiäi, koska se olisi tuntunut jonkin asteiselta rikokselta. Nyt kaikki asiakkaat, joiden ajokortissa syntymävuoden jälkeen tulee viiva, pääsevät baariin sisälle. Ai kamala! Väkisinkin sitä miettii omaa vanhuuttaan, koska milleniumin aikaan hetken hurmoksessa ja kumiseinien pettäessä aikansa saaneet lapsukaiset pääsevät yhdeksän kuukauden jälkeen sisälle baariin. Ja heidän peräänsä pitäisi jaksaa katsella aamuviiteen saakka. Tätä tehtävää ei helpota alkoholiannosten vapautus - viinaa saa kantaa pöytään litratolkulla yhdellä ostoksella.

Ison A:aan vuosi on alkanut.


2 kommenttia:

  1. Laita vaan lisää sitä suihketta ihmisten silmille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipäs nyt liioitella. Kyllä minä "lisäilen suihketta" vain asiakkaiden silmille - ja niistäkin vain niiden, ketkä eivät osaa käyttäytyä ja ymmärrä puhetta.

      Poista