lauantai 31. maaliskuuta 2018

Ravintolaturvallisuuden kilpailutuksen kauhuskenaario

Silmiini osui Facebook-ryhmän kautta tarjottava työpaikka Hämeenlinnassa järjestyksenvalvojalle. Nykyisen työpaikkani huhtikuun jälkeen sulkeutuessa hamuilen jo uutta paikkaa, joten minähän reippaana poikana naputtelin sähköpostin. Kerroin lyhyesti työkokemukseni, jonka jälkeen tiedustelin työstä enemmän:


  • Mitä työtä tarkkaanottaen tarjoatte? (Portsari, narikka, Ovipönkkä, festarivahti jne.)
  • Kuinka paljon tarjoat työtunteja ja -vuoroja ja mihin aikaan työtä tehdään?
  • Palkkaus? (tuntipalkka ja mahdolliset tipit)
  • Missä työtä tehdään? (Varsinaisen työpisteen sijainti ja nimi)
  • Tehdäänkö työtä yksin, pareittain vai ryhmässä?

Kyse on Hämeenlinnan keskustassa paraatipaikalla toimivasta baarista, joka on viikonloppuisin auki  aamuviiteen saakka. Tiettyinä kellonaikoina hanasta saisi nestemäistä onnea huokeaan hintaan ja karaokeksi tituleerattua meteliäkin olisi luvassa. Palkkaus on vartiointialan TES:in mukainen. Tällä hetkellä heillä on tekijä siellä, mutta hänkään ei jaksaisi joka viikonloppu ovella seistä. Minulle vastanneen mukaan kyseessä on pubi-tyylinen paikka, niin ovella oltaisiin yksinään klo 21-05. Ovivuoroja olisi vain pe-la. 

Olen nyt vuosia tehnyt 4-5 yötä viikossa vuoroja, mistä syystä olen voinut toimia ammattilaisena ja ammattilaisella tarkoitan sellaista henkilöä, joka voi kyseistä työtä harjoittamalla elättää itsensä ilman tukia tai toista työtä. Tässä kyseisessä työpaikassa minulle tarjottiin parhaimmillaankin vain 8-10 työpäivää duunia, mikä tarkoittaa tuntimäärän jäävän korkeimmillaankin puoleen normaalista tuntimäärästä kuukaudessa. Mutta koska vuorot pitäisi jakaa toisen henkilön kanssa, niin vuoroja olisi puolet tästä. Huolimatta kaikesta kiroilustani työstäni portsarin pesti on mukavaa ja leppoisaa, mutta haluaisin työn ennen kaikkea mahdollistavan elämän perustarpeiden tyydyttämisen.

En ole, ainakaan omasta mielestäni, työtävieroksuva, sikäli portsarointia voi työksi sanoa, mutta yksinään työskenteleminen halpoja juomia ja karaokea tarjoavassa paikassa joutuu satavarmasti usein käymään fyysistä keskustelua verbaalisesti ja henkisesti rajoittuneiden ihmisten kanssa. Nämä samat rajoittuneisuudet pitävät huolen myös minimitoimeentulorajan saavuttamattomuudesta, joten tippiä on turha odottaa, vaikka kuinka hyvää palvelua antaisin.

Minulle vastannut viestinnän superammattilainen yritti harhaanjohtavasi vihjailla, että kyseessä olisi "pubityylinen" paikka, mistä syystä ovella seisoskeltaisiin viikonloppuisin yksinään. Nyt kun jokainen räkälä saa olla aamuviiteen asti auki ilmoituksella, niin yökerhon ja pubin välinen raja on hämärtynyt, mutta pubilla tarkoitetaan kyllä pienikokoista pystybaaria eikä aamuviiteen asti aukiolevaa 200 paikkaista juottolaa, joka sijaitsee kaupungin kaikkia yökerhoja yhdistävien katujen leikkauspisteessä ja josta avautuu välitön yhteys isolle ja viikonloppuisin nuorisoaktiiviselle kävelykadulle. 

Nyt viikonloppuna ennen omaa työvuoron alkamista tallustelin kyseiseen "pubityyliseen" ravintolaan tarkistamaan, ettei muistini tehnyt kepposia, ja varmistamaan työvuorossa olevalta portsarilta, että olin varmasti ymmärtänyt saamani sähköpostin sisällön oikein. Jumalauta mikä portsarin sotatanner sieltä paljastuikaan: Ravintolan pohjapiirustus muistuttaa neljäsosatähteä eli sisääntulon jälkeen tila haarautuu moneen eri suuntaan ja jokaiseen haarautumaan johtaa omat lyhyet portaat. Vessat sijaitsevat ulko-ovea vastapäätä ikään kuin omassa tilassaan, minne ei normaalin ihmisen aisteilla saada mitään kontaktia tallustelematta paikalle. Ja edustalla todellakin on iso terassi, mikä on talvellakin auki. Yhtä aluetta et näe ilman, että näköyhteys estyisi muihin alueisiin.

Mikäli järjestyksenvalvojan työn prioriteetteja lähestytään ravintolalle langetettavien sanktioiden näkökulmasta, niin alaikäisten pitäminen anniskelualueen ulkopuolella on ehdottomasti tärkein asia. Alaikäisen löytyminen ravintolasta yöaikaan johtaa baarin ovien sulkemiseen pariksi viikoksi. Seuraavaksi tulee ammattinimikkeen mukaisesti järjestyksen valvonta. Tämän jälkeen tulee useita muita pieniä toimenkuvia, joiden jälkeen alkaa järjestyksenvalvojan ja portsarin erottavat palvelut: ulko-oven avaaminen, taksin tilaus, asiakkaan pienimuotoisten ongelmien ratkominen ja takin päälle pukeminen.

Tässä mahtipontisessa pubissa saadaan toteutettua jompikumpi kahdesta ensimmäisestä mutta ei molempia. Ulko-ovea ja terassia ei voida kesällä jättää minuutiksikaan valvomatta. Pahimmassa skenaariossa Rane ja Pate tappelevat ravintolan kaukaisimmassa kulmassa (wannabe-rikolliset pesiytyvät aina pimeimpään nurkkaan), lauma alaikäisiä on jäänyt kytikseen terassin portille, Lissu on sammunut oksennuksensa ja kuukautissiteidensä keskellä vessanpöntön ympärille ja tasokkaampaan ravintolaan lähtöä suunnittelevat ovat juuri tilanneet matkaeväänsä. Kukaan järjestyksenvalvoja ei pysty tekemään oikeaa ratkaisua, koska sellaista ei ole. 

Kiitos, mutta ei kiitos! Toivon sydämeni pohjasta tämän baarin järjestysenvalvojalle, joka oli Hämeenlinnan baariasiakaskuntaa tuntematon ulkopaikkakuntalainen, että mielikuvani ovat voimakkaan liioiteltua. Pelkään pahoin kuitenkin olevani oikeassa, mikä johtaa työssä varmaan epäonnistumiseen ja siten huonon työntekijän maineeseen. Portsarit ottavat mielellään riskejä, mutta tällöin palkka korreloi riskejä hävyttömän voimakkaasti. TES:in vähimmäispalkkoja voidaan huomioida sen verran, mitä yhteen perseen pyyhkäisyyn tarvitaan, mutta muuten kyseinen säännöstö katoaa yhdellä vetäisyllä.

Ammattilaista tällaiseen hommaan ei saa ja vaikka ammattilaisena työhön tulisikin, niin se muuttuu amatööriksi työtuntien vähyyden ja palkan myötä. Portsarin tittelin saamiseen vaadittavia palveluita ei voida tarjota ja järjestyksenvalvojan tasoakaan ei pystytä toteuttamaan. Tämä toteutus vastaa MAD-lehden artikkelia järjestyksenvalvonnan kilpailuttamisen lopputulemasta.

Pisteet kuitenkin kyseiselle järjestyksenvalvontafirmalle onnistuneesta mainonnasta nettisivuillaan:  turvallisuusfirman osaamistasosta saa realistisen mielikuvan, kun katsoo artikkelia, jossa esitellään heidän toimintatapojaan ravintolavalvonnassa. Artikkelissa on teksti: "Järjestyksenvalvojamme toimivat ravintolasi käynttikortteina hoitaen työnsä tyylillä ja yritystäsi kunnioittaen". Vieressä kuva järjestyksenvalvojasta, joka osoittaa katsojaa pippurisumuttimella. Sillä lailla!

Vastasin jo JV-firmalle kieltäytyvästi, mutta voinette silti ottaa yhteyttä, kun olette pakotettuja viimeistään viranomaistahon puolesta sijoittamaan kaksi järjestyksenvalvojaa kohteeseen. Syksyllä minulla alkaa päätoiminen opiskelu, jolloin minun kannattaa tehdä sivutoimisesti vajaita vuoromääriä. Nyt tarjottuja epäonnistumaan tuomittuja ja Kela-avusteisia työvuoroja en tule tekemään.

EDIT. 9.4.2018. Tein uuden baarikierroksen viime viikonloppuna ja kyseisessä baarissa olikin tällä kertaa kaksi kappaletta järjestyksenvalvojia. Hyvä niin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti